lauantai 18. huhtikuuta 2009

Lauantai: Maalin katkua, tammipurua ja parit pölykeuhkot

Kaikenlaista on ollut viime päivinä, etten ole ehtinyt blogia päivittämään. Tästäkin huolimatta työmaalla urakka on taas edennyt!

Olohuoneen lattia pitää laatoittaa takan edestä, tämän lisäksi asensimme laatat kiertämään koko olohuoneen..


Nurkkaratkaisuja..



Lisäksi meneillään on nyt överimäärä listoitusta, kattolistat maalataan mokanruskealla ja muut listat ruokasalin valkoisella. Uskomattoman määrän listametrejä, mittaamista, sutimista, asentamista ja taas sutimista vaatii parin huoneen nurkkien ja kulmien peittely..




Olohuoneen kattolistojen päälle päästiin kiinnittämään myös kaiuttimet..

Kattolistojen lisäksi olohuone sai listat eteisen vievän oven ympärille..

Pintoja päästiin viimeistelemään tammitasojenkin osalta. Kello kävi tällöin kylläkin jo pitkällä lauantai-iltaa, ja homma vaati vähän asennusjuomaa. Kovan tammitason hiominen ja öljyäminen tuntui vähemmän kurjalta olutmukin jälkeen ;)

Kuva alla, Joonas ei leikkaa joulukoristeita vaan lukee Ikean puuöljyn käyttöohjetta..

Öljyä pintaan..

Hiotuista ja öljytyistä tasoista tulee varmasti hienot..

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Keskiviikko: Betonikakku ja tammitasoja

Betonikakkuohje:

9 kpl 125x590x190mm harkkoja
9 säkkiä kuivabetonia
9x2,5l vettä

Vaihe I
Lado harkot kakkumuotin pohjalle.

Vaihe II
Tyhjennä betonisäkki sekä 2,5l vettä 20 litran peltisankkoon ja sekoita aineet hyvin. Käy kaatamassa lillinki harkkojen päälle. Toista yhdeksän kertaa.

Vaihe III
Anna kuivua vuorokausi ennenkuin koetat kestääkö kakku kävellä.

Kakun leipomisen jälkeen eivät hommat ainakaan keventyneet. Lähtiessäni joogaan Joonas jäi vielä mittailemaan tammitasoja, ja palatessani parin tunnin päästä löysin saman miehen hikimärkänä hänen kanneltuaan, sirkkelöityään, sahattuaan ja hiottuaan pinon tammilevyä. Tammilevyhän on tunnetusti melko kovaa tavaraa. Ja oli minullakin tosi rankat joogatreenit..

Komeita tasoja passaa esitellä, varsinkin kunhan ne saadaan hiottua, öljyttyä ja kiinnitettyä paikoilleen. Rumat patteritkin ovat enää muisto vain, piilossaan kipsilevyn, tapetin ja tammen alla.

Olohuoneen oikeata nurkkaa..

..ja vastaava toiseen suuntaan..

Vasemman nurkan taso tehdään kolmesta osasta..

Ja taso jatkuu aina kirjastoon asti..

tiistai 14. huhtikuuta 2009

Tiistai: Puru ja pölläys

Tämä oli se päivä, kun olisin halunnut olla jossakin muualla kuin kotona. Kauhulla olen odottanut sitä tilannetta, jolloin aloitettaisiin valmistelutyöt takan asennusta varten: Eli reiän louhimista muuriin takan piipulle sekä purua sisältävän lattian avaamista ja tyhjentämistä takan pohjavalua varten. Ajatuskin purun mättämisestä jätesäkkiin saa niskakarvani nousemaan pystyyn ja terävät kynnet pistämään ulos käpälistäni, mutta loppukädessä eipä se homma nyt niin paha ollutkaan.

Ensin haettiin autotallista kunnon power tool eli iskuporakone, ja kaveriksi otettiin tyttömäinen lattapäinen ruuvimeisseli. Ja sitten tekemään reikiä muuriin (ja tärykalvoihin) sekä rapsittamaan laastia tiilien välistä..

Kun tiilimuuriin oli saatu reikä, siirryttiin rapsuttelemaan piipun pohjalla ollutta muhjua. Lehtiä, hiekkaa, multaa.. Ja KÄÄÄÄÄ-ÄÄK! Kolosta lattialle vierinyt tennispallo säikäytti. Eipä osin maatunut paljoa rottaa kauniimpi ole ;)

Puhdistettu kolo on jo vähän nätimpi..

Seuraavaksi siirryttiin siihen ihanaan puruhommaan. Ensin kuviosahalla lattia auki..

Sitten lapioitiin purua neljä jätesäkillistä, ei niitä pieniä keittiöpusseja vaan oikeita mustia säkkejä. Purut säkitettiin myöhemmin kierrätettäväksi välikaton eristeeksi. On se niin huvittavaa, että 40-luvulla laitettiin vakavalla naamalla kellarin ja alakerran väliin 30cm purua, ja katolle vain 10cm!

Kun purut saatiin säkkeihin, timpuri kaivoi kipsilevynsä ja akkukoneensa naftaliinista, ja rakenteli soman kotelon, jotta loput purut lattian alla eivät valuisi valukuoppaan.

Sitten vielä vähän imuria, punainen Miele vinkui taas rajallisia tehojaan, ja siisti kuoppa harkkoja, harjateräksiä ja betonia varten oli valmis..


Koko ilta ei pölyn köhimisessä kulunut, vaan ehdimme myös viimeistelyhommiin. Viimeinen (?) tapettisuikale liisteröitiin muurin viereen..

Ja kahteen kertaan maalatut, tyröksi-kattolistat liimattiin paikoilleen..

Kuva ei anna upeille listoille oikeutta..

Nyt alkaa pikkuhiljaa tajuta, että remontti alkaa pikkuhiljaa valmistua. Kirjastosta puuttuvat enää patterikotelon tammitasot ja listat (!) ja olohuoneesta noiden lisäksi lattia ja takan taakse jäävän seinän kaakelointi sekä takkakuviot. Tuntuu kuin tilojen valmistuminen olisi ihan nurkan takana. Vaikka onhan tässä vielä matkaa.. Takkakin pitäisi vielä käydä hakemassa Rajamäeltä, huhhuh!

maanantai 13. huhtikuuta 2009

Maanantai: Valaistuneet kirjakaapit

Eihän me noita kattolistoja vielä tänään saatu paikoilleen, mutta toiseen kertaan sain ne kuitenkin maalattua ja jiirisahankin haettua vintiltä odottamaan listoitustapahtumaa..

Joonas teki taas vaihteen vuoksi sähköjä, tällä kertaa vuorossa oli kirjakaappien valaistus. Kunkin kaapin katolle asennettiin Ikean Gruva-valaisin..


Tehoa kussakin gruvassa on 10W, yhteensä lisävalaistusta kaappivaloilla saatiin siis 80W..

Myös korotusosien sisään asennetut ledit saivat tänään sähköä..

sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Sunnuntai: Kirjakaappien asennus

Olemme hankkineet kaksi seinällistä tammikaappeja kirjastoon, kirjojen säilyttämistä varten. Kaapit ovat Ikean Billy -mallistoa, ja kaikkiaan niitä on 6x80cm & 2x40cm kappaletta. Normikaappia korotettiin korotuspalalla, ja korkeutta kaapilla on noin 240cm.

Sinänsä kaappien kasaaminen ei ollut hankalaa, mutta tavaran paljoudesta ja työvaiheiden moninaisuudesta johtuen meiltä kului hommaan koko päivä. Alla hieman selvennystä, mitä tehtiin.

Ensimmäinen koetinkivi oli Billy -pakkausten avaaminen. Tämän johdosta minun talvilomalla kasvattamani kynnet ovat yhtä kaihoisa muisto kuin itse lomakin..

Ensin kaapin rungot kasattiin ja kannettiin noin paikoilleen..

Sitten kasattiin myös korotusosat..

Osien kiinnitys toimi kuten keittiön kalusteissa, mutta Billyjen mukana tulleet osat olivat muovisia, aijai iso miinus ikealaiselle!

Korotusosiin asennettiin ledivalot, kaikkiaan lähes 30 kappaletta..

Kun ledit oli porattu ja asennettu, korotusosatkin nostettiin paikoilleen..

Kyllä tuossa ylähyllyllä passaa Joonaksen pienoismalliautojen aikanaan ledivalossa paistatella..

Kun kaapit saatiin kasattua, alkoi se haasteellisempi homma: Kaappien kiinnittäminen toisiinsa ja kiilaaminen suoraan. Kun nurkat, seinät ja lattia ovat vinoja joka suuntaan, ei ihan pienet kiilat riittäneet niitä oikomaan. Joonas sahaa kiiloja kaappien alle..

..ja kiilaa kaappeja suoraan..

Toinen kaappirivi "nousi varpailleen"..

Kun kaapit oli saatu kiilattua, alkoi seuraava urakka, kaapinovien purkaminen paketeistaan ja asentaminen paikoilleen. Ovia oli kaikkiaan 28 kappaletta, mikä vaati paljon näpertämistä ja kynsiä..

Homma venyi pitkälle iltaan, mutta emme voineet lopettaa kesken urakan, koska halusimme nähdä, miltä kaapit lopulta tulisivat näyttämään..

Olemme tosi tyytyväisiä lopputulokseen ja voimme lämpimästi suositella Billy -kaappeja muillekin. Kaapit ovat laadukasta tavaraa, helposti asennettavia ja upean näköisiä. Eiväthän ne mitään Björknäsiä ole, mutta ei kalusto viittä tonnia maksanutkaan ;)



Pahvijätettä kaappien ympäriltä kertyi takakontillinen, kierrätyskeikka tiedossa huomenna..

Päivän päätteeksi sähkäri-timpuri-maalari halusi vielä maalata aiemmin tänään kahdesti hiotut halogeenikotelot, jotta huomenna päästäisiin liimaamaan kattolistoja paikoilleen..