keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Keskiviikko: WAU!

Tämä ilta meni osaltani tulevan vappuviikonlopun valmisteluun, mutta Joonas uurasti remonttityömaalla saumaten takkaa sekä takan laattaseinää. Itse kävin välillä ruuanlaiton välillä ovella huokailemassa, että voi miten upea!

Vai voiko joku väittää muuta..


Laatta ei ole täysin peili, vaan pinta aaltoilee elävänä. Lasitusta on riittävästi, kun pinnasta melkein heijastuu peilikuva..

Takaseinän laatoituksen saumojen väriksi valikoitui olohuoneen tapetin väriin sopiva cotton, mikä yhdessä mattapintaisen laatan kanssa luo lämpimän taustan salin kruunulle eli kaakelitakalle..

Päivän päätteeksi, kiiltäväksi hinkattu lattialaatoituskin näytti jo ihan siltä, että sitä ilkeää ihmisille näyttää..

Remonttityömaa huilaa Wapun yli, ja palaa ensi viikolla suurin toivein, että remontti saadaan valmiiksi, jollei ensi viikolla niin ainakin toukokuun puoliväliin mennessä!

Remonttireiskat toivottavat bubliwaa wappua kummallekin muovimattohelvetin lukijalle ;)

tiistai 28. huhtikuuta 2009

Tiistai: Kaakelimaratooni

Tänään tehtiin jonkin asteen ennätys työpäivän pituudessa. Valot sammuivat remonttityömaalta vasta yhdeltätoista, kun takka oli saanut kaakelinsa ja olohuoneen lattialaatat saumansa. Työmaa jäi aika karmeaan kuntoon, kun oli niin kiire suihkuun ja rasvaamaan kuivuneita käsiä ennenkuin ne olisivat jääneet peruuttamattomasti niin överiryppyiseksi.

Takan kaakelointi oli hidasta hommaa, koska suurin osa palasista piti mitata/mallata, leikata ja liimata ennenkuin seuraavaa palasta saattoi kaavailla paikoilleen. Takan kaakelointi on ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä vaativa urakka, ja välillä tuota kärsivällisyyttä koeteltiin, mutta sisu ei antanut lopettaa ennenkuin homma valmistuu tai laasti loppuu..

Ensin mitataan..

..sitten leikataan..

..ja liimataan..

Lopputuloksena laastaroitu palapeli..

Minusta ei ollut paljon iloa takan kaakeloinnissa, mitä nyt välillä huomauttelin, että joku laatta on vinossa tai irvistää. Siispä ämpäri ja suti käteen ja olohuoneen laattalattiaa saumaamaan. Sauma-aine oli valittu mahdollisimman lähelle laatan puukuvion ruskeaa väriä. Kuivumisen myötä jäisi nähtäväksi, kuinka värivalinnassa onnistuttiin. Saumauksen jälkeisissä kuvissa lattia näyttää lähinnä mutaiselta..

Mmmm, suklaata..

maanantai 27. huhtikuuta 2009

Maanantai: Laattaleikkurin pärskeitä

Joonas kävi tänään ostamassa sähköisen laattaleikkurin ja takan edustan laatoitus saatiin tehtyä loppuun. Samaan konkurssiin laatoitettiin myös takan seinän alaosat. Vain sauma-ainetta ja silikonia vaille valmista pintaa syntyi ihan kaksin kappalein.

Takka sai seuraavaksi toisen hiomiskierroksensa tuliterällä rahinakivellä..

..ja sitten eikun kaakeloimaan tasaista pintaa piiloon. Ensimmäinen kaakeli paikallaan..

Sähköinen laattaleikkuri, pärskyvine vesineen ja kiljuvine äänineen, ei soveltunut takkakaakeleiden leikkaamiseen. Kaakelin lasitus vain lohkeili ja reunasta tuli jyrsitynnäköinen. Erilaisen lattialaatan leikkaaminen sentään onnistui sillä ongelmitta, vaikka aikamoista lotraamistahan se oli. Sähköinen laattaleikkuri maksoi 60€, joten jos laatoittaa edes joskus jotakin, kannattaa vekotin ostaa omaksi vuokraamisen sijaan.

Anyway, takan kaakeleiden leikkuussa käytettiin manuaalista laattaleikkuria. Joonas ei muutenkaan pidä vesileikkurilla sössimisestä, mutta manuaalinen laattojen leikkuu säästää myös paljon aikaa, kun jokaisen kaakelin kappaleen takia ei tarvitse lähteä ulos.

Minä avustin kaakeleiden leikkuussa pannukakun leipomisen välissä, ja niin eväin se homma etenee. Kuvassa näkyy myös vastalaatoitettua lattiaa ja seinää..

Pikkupalan asettelua..

..ja hienosäätöä..

..ja hyvä siitä tulikin!

Pala palalta se valmistuu..

Moni tuttavamme on jo kertonut aloittaneensa grillauskauden. Meillä tuo vuoden juhlahetki saanee vielä odottaa..

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Sunnuntai: Kopolankadun saippuaooppera "Laattoja ja lillinkejä"

Tänään oli ohjelmassa pääasiassa likaisia hommia..

Takka sai osaksensa rahinakiveä ja toisen tasoitekerroksen. Pinnasta taidettiin tehdä vähän liiankin hyvä jätettäväksi laattakerroksen alle, mutta minkäs sille voi kun keskinkertaista yrittää ja priimaa tulee!

Seuraavaksi vedettiin laattaleikkuri käyntiin. Lattian laatoitus olisi muutoin tehty valmiiksi tänään, mutta harmiksemme laattoja ei saatu leikattua kivilaikalla. Laatat tuppasivat halkemaan niitä leikatessa. Joonas nikersi vielä yhden nurkallisen laatan käsin, mutta homma osoittautui työlääksi ja loput kolottavat laatat jätettiin odottamaan huomenna hankittavaa sähköistä laattaleikkuria.

Ajatus oli tehdä laatoitus kolmella laatalla kuten alla, mutta laatoituksen leveys ei vielä täyttänyt palomääräyksiä..

Niinpä laatoitusta kasvatettiin takan edessä puolella laatalla. Sitten Joonas tarttui taas muuraussankoon ja lähti tekemään päivän toista lillinkiä, tällä kertaa lattialaattoja varten.

Kuvassa kiinnitettyä lattialaatoitusta takan edustalla..

Takan takaseinään oli hankittu viisi neliötä 10x40cm mattavalkeaa laattaa, joista minä onnistuin särkemään neliön. Onneksi takan taakse jäänyttä osuutta seinästä ei onneksi tarvinnut laatoittaa, joten neljäkin neliötä riitti hyvin, huhhuh.

Useista vaihtoehdoista johtuen, laatoituksen suunnittelu osoittautui yllättävän vaikeaksi. Loppujen lopuksi päädyimme laatoittamaan alkuperäisen ajatuksen mukaisesti, eli yksi rivi laattaa reunassa pystyyn ja loput vaakaan. Saumauksen väri tulee olemaan valkoinen (kuten takan saumat) TAI mokka (kuten seinät). Jää nähtäväksi, mihin lopulta päädymme.

Seinälaatoitus meneillään..

Joonas ja päivän kolmas lillinki..

Laattaa lentää (=lennokasta laatoitusta)..

Lopussa kiitos seisoo. Siitä tuli odotuksiakin parempi..